Efter helgen

Mitt senaste inlägg här blev kanske lite långt. Jag ber om ursäkt för det. Jag hoppas att det trots det ska ge något. I fortsättningen så ska jag försöka att hålla mej lite kortare. Med det sagt så kanske jag kan beskriva min helg. Det var bara skoj. Under fredagen kom den alltid lika underbara Emelie förbi. Det var mest på skoj men vi gjorde lite bilder till hennes bok. Hon är inte bara modell utan även makeupartist och detta är den första av bilderna vi fått fram.Jag tycker faktiskt att det blev ett bra porträtt. Jag har inte så mycket av den glasbetong ni ser i bakgrunden så Emilie står på knä bakom bordsskivan. På den ligger blanksvart papper, det går lika bra med svart plexi det ger en lite skarpare reflex. Huvudljuset är en Chimera Softbox 90x120 cm till vänster om modellen. Ljuset kommer alltid från vänster. Mot bakgrunden har jag lagt en vanlig Zoomreflektor. Jag har valt att ha en grafitgrå bakgrund för att få den avtoning jag vill ha. Jag ville att den skulle vara ljus, nästan vit i bildens vänster och ha en ganska snabb avtoning mot höger. Jag kunde fått samma effekt men med olika avtoning om jag använt vit, ljusgrå eller svart. Toningen blir då mindre mörk på den vita och snabbast och mörkast på svart. Jag kan även styra avtoningen med själva reflektorn. Men alla ni som kanske inte har Profoto utrustning i studion kan alltså styra avtoningen med dels avståndet mellan ljuskällan och bakgrunden samt med färg på bakgrund. Där svart är en ganska kort färg och ger snabbare avtoning och vit är längre färg och ger en längre avtoning. Testa er fram för att se vad som passar er. Jag kan naturligtvis mäta mej fram till hur avtoningen blir med hjälp av min exponeringsmätare med en spottillsats. Jag skulle kunna, om jag vore tillräckligt noga, kunna få exakt samma avtoning på vilken som helst av bakgrunderna så länge dom ligger i en gråskala genom att kunna styra avstånd, spridningsvinkel i reflektorn och effekten i blixthuvudet. Men det tar mycket längre tid att göra så. Jag är lat och eftersom min tid är dyrare än bakgrundspapper så avnänder jag mej av tonen på pappret i stället. Dessutom är min studio väldigt liten. För att helt kunna styra min bakgrund i förhållande till huvudljuset måste jag ha så stort avstånd mellan bakgrund och huvudljus att det inte smittar. Det var vad jag gjorde i fredags.

Lördagen gick åt på lite shopping, jag smet in på Minimarkets utförsäljning och hittade några fina fynd. Ett par underbara skor och en klänning som gav några trevliga idéer. Till eftermiddagen kom Michael Jönsson från Göteborg på ett besök. Jag var assistent åt honom på en lite spontan plåtning ute vid Frihamnen med den ljuvliga modellen Jannike Olofsson. Kolla in hennes blogg. Hon är så jäkla cool. Om jag av någon outgrundlig anledning skulle få för mej att jag ville att någon skulle ta kort på mej hade jag nog funderat på att låta henne göra det. Det var verkligen kul. Jag hade inte träffat Michael tidigare, Vi har bara pratat en del på nätet. Nu har jag fått se honom jobba. Jag lärde mej mycket från det. Han är en enormt duktig fotograf. Jag är mycket imponerad över hur han styrde modeller och på ett tillsynes helt naturligt sätt hade full kontroll i alla lägen. Kolla in bilderna på hans blogg så får ni se. Efter plåtningen gick vi ut och käkade lite pizza och snackade foto halva natten. Det är så kul att träffa kollegor på det här sättet. Jag lär mej massor.

På söndag morgon hämtade jag upp Michael igen. Nu var det min tur att ha en fotografering. Jag hade en trevig modell Malin Herrström på besök. Jag hade inte träffat henne tidigare men redan innan hon kom var jag lite nervös. Jag hade sett hennes bilder från hennes agentur i London. Och dom var ju inte dåliga, dessutom hade hon skickat mej flera blad med inspirationsbilder. Jag var lite skrämd redan då att jag inte skulle kunna leva upp till hennes höga krav. Det är sånt som inspirerar, när jag är lite uppskrämd och känner att nu har jag ingen aning om vad jag ger mej in på. Malin smög in lite tyst och försynt och visade sej vara jätte gullig. Naturligtvis proffs men generös och pratsam. Vi började med att försöka få fram en lite rå känsla i en svart/vit bild hon ville ha. Vi tetade och provade oss fram till rätt typ av ljus. Nu visade Malin upp hur duktig hon var och satte en 50 årig fotograf på plats. Hon visste exakt vad hon ville ha. Det är så kul att jobba med människor som hon. Hon gav allt för att få den bild hon ville ha, inga kompromisser. Emelie från i fredags kom och hjälpte oss med makeup och hår med stor framgång. Tänk att lilla jag får jobba med dessa underbara människor. Another day at the office. Jag är lycklig.Detta är den första av bilderna vi gjorde idag. Jag är själv väldigt nöjd med denna och jag hoppas att även Malin och Emelie är det. Jag känner att jag fått ytterligare ett uppslag till min bok. Ser ni blicken från denna kvinna? Jag ryser. Hon är ett riktigt proffs. Klara egna idéer, öppen för andras inlägg och kunde sätta dessa blickar gång på gång. När man som fotograf får glädjen att jobba med så bra modeller lyfter man en god bit. Malin styrde upp mej flera gånger under dagen. Alla ni som läser här om ni vill ha en riktigt bra modell att göra en test med, hör av er. Johan, hör du mej?

Hur har jag gjort? Vi börjar från början. Emelie la en makeup som passar för den hårdare kontrast jag behöver för att kunna få ett bra slutresultat i svart/vitt. Det funkar inte att bara lägga en snygg make, det kräver en duktig makeupartist som vet vad dom gör. Det visste naturligtvis Emelie. När det var gjort så fixade hon även till håret, här kom Michael med några goda råd. När det var gjort så testade vi in ett ljus alla var nöjda med. Jag brukar använda ganska hårt ljus i vanliga fall men här kom Malin och jag fram till att använda ett mjukt ljus som vi båda blev mycket nöjda med. Ljuset är en klassisk butterfly med en 90x120 softbox mer eller mindre rakt över kameran. Ingen reflexskärm för att vi var ute efter det lite råa vi får med dom mörka skuggorna. Ni som sett lite av mina bilder vet att jag tycker att reflexskärmar är för veklingar. Mitt kontrastförhällande här är 1:6 det vill säga skuggan är tre bländarsteg under min arbetsbändare som i detta fall är f:11 2/3. Anledningen till det är att jag vill ha fullskärpa på ögonen och läppar samt att skärpedjupet räcker till att hålla nästippen skarp men det blir ändå kort nog att öronen ska börja tappa skärpa. Jag har använt 120 mm makro på min PhaseOne 645. Denna optik har manuell fokus så jag får gunga in skärpan mellan varje exponering. Det tar lite på lårmusklerna kan jag säja. När jag säjer att jag gungar in skärpan så har jag gjort en beskärning jag trivs med det vill säga var jag beskär över och under hennes huvud. Där sätter jag skärpan. Sedan mellan varje bild gungar jag fram och tillbaka lite för att jag ska se att skärpan ligger på hennes närmaste öga. Då vet jag att jag ligger rätt med mitt skärpedjup. En zoomreflektor mot bakgrunden där jag bara ställt den för att få den avtoning jag vil ha och satt effekten till att ge mej hur ljus den ljusaste punkten ska vara. Väldigt enkelt. Det är Malin som ska tala till betraktaren. Hennes ögon ska borra sej in i hjärnan. Till sist har det varit lite redigering. Alla har sin egen metod att få en korrekt svart/vit bild. Jag väljer att använda Photoshps egen svart/vit överföring. Den passar mej. Jag har en gång lärt mej att använda Wrattenfilter för att korrigera grårepresentationen av bildens olika färger, så för mej är det naturligt att använda den metoden. Vilken metod ni använder spelar inte så stor roll bara ni trivs med det ni får fram. Det viktiga tycker jag är att få djup i svärta utan att tappa i spetsdager. Det tillfälle jag släpper kravet på att hålla en riktig svärta är på en klassisk high key bild. Där, enligt mitt tycke, gråtonerna bör ligga mellan zon 4 till 10 enligt Ansel Adams zonsystem. Be mej nu inte förklara det också. Sök på Ansel Adams så lovar jag att det finns förklarat där. Jag börjar bara babbla och skriver ett inlägg på flera kilometer. Men det funkar om man lär sej använda det.

Nu är helgen över och innan jag får sova idag så ska jag betala några räkningar, fixa till några fakturor, fixa till ett par bilder på skor som ska skickas till kund så dom har dom imorgon bitti. Imorgon kommer Petra, som ni kanske minns från min bild från resan till Malmö förbi för att vi ska göra några bilder. Makeup och hår kommer göras av Fabiana. Japp, det här är mitt jobb och jag får göra det varje dag och folk ger mej betalt.

Kommentarer
Postat av: Tove

Jag gillar dina långa inlägg! =) ger mig något att läsa till kaffet! ;)

2009-08-31 @ 14:05:56
URL: http://tovelicious.blogg.se/
Postat av: Tove

åh! kaffe och kläder. Du behöver inte säga mer! SJÄLVKLART får du plats på listan! Vi får sätta ett datum och planera lite över msn så köööör vi!

2009-08-31 @ 19:52:32
URL: http://tovelicious.blogg.se/
Postat av: Jannike

Klart att jag skulle plåta dej isåfall! Lova spara håret tills dess, skulle bli asball. :D

2009-08-31 @ 20:35:32
URL: http://jannikeviveka.wordpress.com/
Postat av: Lambis The Greek

Bra jobbat Peppe. Har du förtfahrande glasbetong som vi användade på BODYSHOP shoot? Wow.

2009-08-31 @ 21:17:43
URL: http://www.apneaimages.com/blog
Postat av: hanna b

jag har mailat dej peppe! :)

2009-09-01 @ 09:20:08
URL: http://hannabjorkstedt.blogg.se/
Postat av: Robert Milovan

hahaha .. du är ju bloggskrivandets kung. Vilket inlägg och dessutom intressant hela vägen. Och framför allt vilka sköna bilder. .. Nu måste jag fixa glasbetong.

2009-09-01 @ 23:45:04
URL: http://robertmilovan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0